יזמות וניהול

רמאים ורמאויות בדוחות כספיים ובשווקים הפיננסים

פרופ' דן עמירם

פרופ' דן עמירם, דקאן הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת ת"א הוא מומחה בעל שם עולמי לשוק ההון, השקעות בינלאומיות והונאות פיננסיות.
בפודקסט המרתק פרופ' עמירם מכניס אותנו לתוככי הפסיכולוגיה של העולמות הפיננסיים, ומראה לנו שעל אף התדמית הצינית והמנוכרת, גם בעולמות אלו, הכסף הוא לא חזות הכל וכמו בכל דבר בחיים, התמונה הרבה יותר מורכבת.
מחקרים רבים שבחנו את הנושא מראים, למשל, שהתמריץ לרמות בשוק ההון הוא יחסית גבוה: לכאורה, הרמאים יכולים לעשות כסף קל – והרבה - והסיכויים להיתפס הם די קלושים (פחות מ- 20%).
אך בפועל רוב האנשים בוחרים לשחק את המשחק בהתאם לכללי המשחק המקובלים. הסיבות לכך הן מגוונות וכוללות בין השאר, רכיבים פסיכולוגיים, נפשיים, סביבתיים וחברתיים.
אז מה בכל זאת המוטיבציה והתמריצים לרמות בדוחות כספיים? והאם יש דרך לאתר את "הרמאים"?
וגם מה ההבדל בין עבירה חוקית לאתית?
ולמה לדעתו של פרופ' עמירם חשוב שחוקרי הפקולטה לניהול ישמשו בתפקידים בכירים בחברות ציבוריות?