מלחמת "חרבות ברזל"

יחסי ישראל ארה"ב במלחמת "חרבות ברזל"

ד"ר יואב פרומר, ראש המרכז לחקר ארה"ב

ד"ר יואב פרומר, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת תל אביב סבור שמלחמת "חרבות ברזל" עשויה להוות פרשת דרכים גורלית גם ביחסי ארה"ב – ישראל.

מצד אחד, בזמן המלחמה, הסיוע האמריקאי מעיד על עוצמת הדאגה והמחויבות האמריקאית לביטחון ישראל. מצד שני, בטווח הרחוק האמריקאים עשויים לעשות חשיבה מחודשת לגבי האינטרסים שלהם באזור.

ד"ר פרומר מסביר לשאורך עשרות שנים התפיסה האמריקנית נשענה תמיד על הנחת היסוד שישראל לא זקוקה לתמיכה. כלומר, שמספיק יהיה להעניק לה את האמצעים להילחם והיא כבר תנצח בכוחות עצמה. ארה"ב זקוקה לבעלת ברית אזורית שמסוגלת לנצח בכוחות עצמה. אך יחד עם זאת, מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר והאפשרות למלחמה מול חיזבאללה ואיראן מאיימות כעת להפר את המשוואה, והסכנה מכך ברורה: אם ישראל תצטייר בעיניים אמריקניות כמי שזקוקה להצלה – ולא רק לתמיכה – היא תאבד את הלגיטימציה האסטרטגית שלה בוושינגטון ותהפוך מנכס לנטל. כלומר, הגבול בין שותפות לתלות אסטרטגית הינו דק. אסור שישראל תסיים את המלחמה הזו מבלי להבהיר לארה"ב שהיא הייתה ונותרה שותפה.

כיצד משפיע המצב המדיני בארה"ב והלחצים על היחסים? ומהן ההשלכות האסטרטגיות, המדיניות והכלכליות של הלחימה הזו בין המדינות?

מוזמנים להאזין לפודקסט תל אביב 360, בהנחיית מיקי מירו.