top of page

חזרה לפרקים

מדעי הרפואה

מדעי המוח, אבחון ופיתוח תרופות

podcast

פרופ' אילנה גוזס
אמריטוס בגנטיקה מולקולרית של אדם וביוכימיה

פרופסור (אמריטה) אילנה גוזס היא מנהלת מעבדת אלטון לנוירו-אנדוקרינולוגיה מולקולרית בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב. כאן היא דנה עם המארח עידו אהרוני בעבודתה, בפרט, בפריצות הדרך המדעיות שלה לאורך עשרות שנים של מחקר מדעי חדשני:
1. מחקר על פיתוח תרופה למחלת האלצהיימר והסכיזופרניה - צוות מחקר שבראשו עמדה אילנה גוזס גילה שיש דרך להגן על התאים במוח שנפגעים כתוצאה ממחלת האלצהיימר ואפילו להפוך את הנזק שנגרם לתאים עוד לפני הטיפול. צוות המחקר גילה שNAP קטע של חלבון ADNP שחיוני להיווצרות המוח, יכול להגן על תאי המוח מנזק שגורמות מחלות מבוססות דמנציה וסכיזופרניה. עוד גילו במחקר שלאנשים חולי אלצהיימר וחולי סכיזופרניה יש הפרעה בבקרה של חלבון ה-ADNP וכתוצאה מכך, לאנשים האלה יש כמחצית מכמות החלבון בגנום האנושי מאשר לאדם שאינו חולה במחלה. כאשר מוסיפים את החלבון לעכברי מעבדה בעלי חוסר בחלבון זה (בדומה לחולי האלצהיימר), התפקוד הקוגניטיבי שלהם חוזר להיות תקין.
2. מחקר על האוטיזם - בהתבסס על מחקרה רב השנים של פרופסור גוזס, נתגלה שהגן המקודד ל-ADNP הוא אחד הגנים העיקריים שמוטציות בו גורמות לאוטיזם והפרעות התפתחות.
3. מחקר על חלבון ה-ADNP - במעבדתה של אילנה גוזס גילו את חלבון ה-ADNP ומצאו שהחלבון חיוני להיווצרות המוח, ומגן על נוירונים שמפסיקים לשדר אותות חשמליים. כמו כן, במעבדה מצאו קטע מהחלבון שאחראי לבנות מחדש תאי מוח אצל מי שקיים אצלם מחסור בגלוקוז או באספקת החמצן.
4. אחת מפריצות הדרך המדעיות האחרות שלה, נבעה מגילויה של קשר בין ADNP עם מצבי דחק (סיכון למחלת אלצהיימר), שהתבטא בשינויים בפלורת החיידקים של הגוף. בנפגעי הלם קרב, היא ועמיתיה זיהו נוכחות של חיידקים מסוימים ברוק במקביל לפוסט טראומה בקרב חיילים לשעבר. ממצאי מחקר פורץ דרך זה מצביעים על תמונה אופיינית של חיידקים ברוק המופיעה אצל חיילים לשעבר שסבלו מתגובות קרב, וסובלים כעת מפוסט טראומה.

Google podcast
Youtube
apple podcast
Spotify

האזינו בפלטפורמות

האהובות עליכם:

bottom of page