חזרה לפרקים
מדע, קוונטים וחלל
שנתיים לג'יימס ווב, פרק 3: איך נוצרו הגלקסיות הראשונות והכוכבים הראשונים ביקום?
פרופ' רנן ברקנא, ביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה
היכולות של ג'יימס ווב לוקחות אותנו למסע בזמן אל ראשית היקום. בשנתיים הראשונות שלו, הטלסקופ השיג הצלחות עצומות, כאשר מטרותיו העיקריות כוללות: חקר הדרך בה נוצר הכל – כולל אנחנו – חקירת היווצרות והתפתחות הגלקסיות והכוכבים הראשונים, וחקר תופעות שמימיות כגון חורים שחורים. בנוסף, ווב מסייע להבין את התכונות והצורות של גופים שמימיים, לנתח את האטמוספרות של פלנטות רחוקות, ואולי אפילו לענות על השאלה הגדולה של האנושות: האם אנחנו לבד ביקום?
על כל הנושאים האלה, ועוד, נדבר בסדרה בת ארבעה פרקים של "תל אביב 360", בהשתתפות חוקרים מובילים מבית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב. בפרק השלישי, נשוחח על המשימה הראשונה של ווב – חקר היקום המוקדם והיווצרות כוכבים וגלקסיות – עם פרופסור רנן ברקנא, מומחה בתחומים אלה.
במהלך השיחה נעסוק בנושאים מרתקים כמו גלקסיות צעירות, כוכבים שזה עתה נוצרו, חומר אפל, חורים שחורים, ונדון בשאלה המסקרנת: מה בא קודם – הגלקסיה או החור השחור שבמרכזה? כמו כן, נבחן כיצד טלסקופ ג'יימס ווב מאתגר את המודל הקוסמולוגי המקובל.
בנוסף, נעסוק גם במחקריו פורצי הדרך של פרופסור ברקנא, בהם הוא מנסה לצפות ביקום מוקדם עוד יותר מזה שווב מסוגל לראות, באמצעות גלי הרדיו.
מוזמנים להאזין לפודקאסט המיוחד של "תל אביב 360" בהנחיית דרור פויר.
האזינו בפלטפורמות
האהובות עליכם: