חזרה לפרקים
מדע, קוונטים וחלל
שנתיים לג'יימס ווב, פרק 4: כל הזהב שבעולם מגיע מהתנגשות בין שני כוכבי ניוטרונים
ד"ר יאיר הרכבי, ביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה
אנחנו מציינים שנתיים לשיגור טלסקופ החלל ג'יימס ווב, אחת מהיצירות ההנדסיות המופלאות ביותר בתולדות האנושות. הטלסקופ, ששוגר בסוף 2021, ממוקם במרחק של מיליון וחצי קילומטרים מכדור הארץ, ומצויד ברזולוציה ורגישות יוצאות דופן שמאפשרות לנו לצפות ביקום כפי שלא ראינו מעולם. באמצעות היכולות המתקדמות שלו, ג'יימס ווב לוקח אותנו למסע בזמן אל ראשית היקום, והשנתיים הראשונות שלו נחשבות להצלחה כבירה.
הטלסקופ נועד לחקור את הדרך שבה נוצר הכל, כולל אנחנו. מטרותיו המרכזיות הן לחקור את היווצרות והתפתחות הגלקסיות והכוכבים הראשונים, כמו גם תופעות שמימיות נוספות, כגון חורים שחורים. בנוסף, ווב מנתח את האטמוספרות של פלנטות רחוקות בניסיון לענות על השאלה הגדולה ביותר: האם אנחנו לבד ביקום?
על כל הנושאים האלה, ועוד, נדבר בסדרת פודקאסטים בת ארבעה פרקים של "תל אביב 360", בשיתוף הרכב אינטרגלקטי של חוקרים מובילים מבית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב.
בפרק הרביעי והאחרון בסדרה, נשוחח עם ד"ר יאיר הרכבי מבית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה, שכיהן בוועדה הבוחרת את המשימות של טלסקופ ווב. נשוחח על תהליכי הבחירה של המשימות השונות וגם על המחקרים המרתקים שלו בתחום מיזוג כוכבי נייטרונים – העצמים הדחוסים ביותר ביקום מלבד חורים שחורים. הידעתם שכל הזהב שבעולם נוצר כתוצאה ממיזוג כוכבי נייטרונים?
ננסה להבין מה עוד ניתן ללמוד ממיזוג כוכבי נייטרונים, וכיצד ג'יימס ווב יכול לעזור לנו להבין אחת מהתופעות המסתוריות ביותר ביקום.
מוזמנים להאזין לפודקאסט המיוחד של "תל אביב 360" בהנחיית דרור פויר.
האזינו בפלטפורמות
האהובות עליכם: