חזרה לפרקים
אמנויות ושירה ישראלית
מוזיקה כשפה אוניברסלית – האבולוציה של המוזיקה (פרק 3)
ד"ר דור שלטון מומחה לאנתרופולוגיה אבולוציונית והשוואתית של המוסיקה, אוניברסיטת תל אביב.
פרק נוסף בסדרת ההסכתים על המוזיקה כשפה האוניברסלית שחוצה גבולות ותרבויות, מערסלת ומרפאת את הנפש ומחברת בין בני האדם. המוזיקה היא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה האנושית, כלי ביטוי עוצמתי של רגשות, מחשבות וחוויות. שזורה בכל אספקט בחיינו – מהרחם ועד הקבר, מהשמחות הגדולות ועד הרגעים העצובים ביותר. המוזיקה קושרת את האנושות יחד ברשת עדינה של הרמוניה, צלילים וקצב.
אנחנו שירים. המוזיקה לא רק משקפת את עולמנו הפנימי, אלא גם עוזרת לנו להבין את העולם סביבנו. מעלה זיכרונות נשכחים, מעוררת השראה, מקווה מקור לנחמה, לתקווה, להתמודדות עם כאב. בלי מוזיקה החיים היו משעממים נורא.
המוזיקה היא עתיקת יומין. הממצאים המוקדמים ביותר של כלי נגינה הם שרידי חלילים בני כ-40 אלף שנה עשויים עצמות שנמצאו במערות בדרום גרמניה, אבל סביר מאוד להניח שהמוזיקה הייתה קיימת גם הרבה לפני כן. כמה מוקדם? קשה לתארך, שהרי פעולות כאלה לא משאירות אחריהן שום שריד. בפרק הזה, חוקר דרור פויר, המנחה את המקור של המוזיקה, ואת האבולוציה שלה. הוא בודק מה התפקיד האבולוציוני של המוזיקה, אם יש כזה? האם היא נובעת מתוכנו, מתוך היחיד, או שמא היא עניין חברתי? האם המוזיקה היא תוצר לוואי של השפה, או שאולי דווקא קדמה לה?
כדי לדבר על האבולוציה של המוזיקה או על האבולוציה התרבותית של המוזיקה, מתארח ד"ר דור שלטון מומחה לאנתרופולוגיה אבולוציונית והשוואתית של המוסיקה, אוניברסיטת תל אביב.
האזינו לפרק נוסף של הפודקסט "תל אביב 360" בהנחייתו של דרור פויר
האזינו בפלטפורמות
האהובות עליכם: